ZAZACA HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 10 ÖNEMLİ BİLG

   

Çoğumuzun Zazaca hakkında tek bilgimiz ‘Zazaların konuştuğu dildir’.den ibarettir.
peki Zazaca nedir? Nerelerde konuşulur? Kaç milyon Zaza var? daha fazla sorunun cevabını öğrenmek istiyorsan,işte Zazaca hakkında 10 bilgi......

1-Zazaca Hint Avrupa dil Ailesinin İrani diller gurubunun Kuzeybatı kolunda yer alan bir dildir.

2-Zazaca dilinin cinsiyet özelliği(dişilik/erillik) vardır.

3-Zazaca dilini konuşan Zazalar Türkiye, Avrupa, Suriye, Irak İran, Lübnan, Mısır gibi ülkelerde yoğun olarak yaşarlar. Türkiye’de  en çok doğu ve güneydoğu bölgesinde konuşuluyor.

4-Türkiye de Yaklaşık  8-10 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Tabi Asimile olup Zazaca bilmeyen Zaza kimliğinden kopan bir milyona yakın (hatta daha fazla da olabilir) Zaza kökenli insan vardır.

5-Avrupa’da  Zazaca konulu ilk dergilerden  AYRE ve PİYA dergisidir.

6-Avrupa’da  ilk Zazaca çalışmaları Ebubekir Pamukçu başlatmıştır. AYRE  (DEĞİRMEN) ve PİYA(birlik/beraber) dergilerinin çıkarmıştır.

7-Zazaca dili Talişçe,Farsça,Kürtçe  diliyle ortak kelimelere sahiptir. Talişçe ve Zazaca dili çok benzerdir.

8-Zazaca dili UNESCO tarafından 2009 yılında yayınlanan dünya dil ve lehçe raporunda risk altında olan dil kategorisinde yer almıştır.

9-2009 yılında yayınlanan UNESCO raporu duyarsız olan Zaza kesimini Zaza diline olan bakış açısını değiştirdi. Zaza diline olan hassasiyet arttı. Ve Yüzlerce Zazaca kitap dergi çıktı. Onlarca Zaza dernekleri kuruldu. Zaza geceleri, etkinlikleri düzenlendi. Zazaca çalışmalar hızlı bir ivme kazandı.


10- Zaza derneklerinin istişareleri sonucu 23 Ağustos Dünya Zaza Dil Günü ilan edildi. 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.